День ліквідатора: Вклонімося і мертвим, і живим

Цьогорічне вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у м.Жовті Води ознаменувалося видатною подією – 14 грудня під час мітингу відбулося офіційне відкриття розширеного пам’ятного знаку «Жовтоводцям за проявлені мужність і героїзм при виконанні завдань Батьківщини».

Ліквідаторам –  від вдячних жовтоводців

Почесне право відкрити пам’ятну стелу від вдячних жовтоводців ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС було надано міському голові Анатолію Кузьменку, поважним гостям – раднику першого класу при Міністерстві іноземних справ Російської Федерації, генеральному представнику держкорпорації «Росатом» Олександру Іванову, народному депутату від ПР Сергію Глазунову, голові міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Леоніду Лялікову, його заступникам – Анатолію Кравцову та Василю Тарасенку.

Про подвиг, який залишиться назавжди у наших серцях, говорили у своїх промовах виступаючі. Народний депутат С.Глазунов висловив подяку міській організації чорнобильців, за чиєю ініціативою відтепер імена жовтоводських ліквідаторів увіковічені на пам’ятних дошках: «Ці люди врятували людство, воюючи у мирний час із мирним атомом».

Присутні на заході представники міської влади, підприємств, установ, організацій міста, жовтоводського козацтва, духовенства, ліквідатори, чорнобильські вдови, студентська та учнівська молодь, міські ЗМІ, мешканці міста, поважні гості вшанували пам'ять хвилиною мовчання та покладанням вінків та квітів до пам’ятного знаку. Наприкінці настоятель храму Святої Трійці протоієрей Олександр освятив розширений пам’ятний знак. «Там, де є подвиг – святе місце», – відзначив О.Пономаренко, звертаючись до присутніх на мітингу.

Вшанування ліквідаторів було продовжено тематичним концертом, що відбувся після мітингу в Палаці культури ЦНТКтаД ДП «СхідГЗК».

Україна і Росія винесли уроки з аварії на ЧАЕС

Як з’ясувалося, присутність представника від Росії на мітингу була не випадковою: ще навесні цього року у Києві під час вшанування ліквідаторів наслідків чорнобильської катастрофи пролунала пропозиція взяти участь у створенні розширеної композиції пам’ятного знаку у Жовтих Водах. Отже, російська сторона квітневі обіцянки виконала, надавши матеріальну допомогу у сумі 50 тис.грн. Олександр Іванов, радник першого класу при Міністерстві іноземних справ РФ, генеральний представник держкорпорації «Росатом» відзначив: «Так склалося історично, що ми, атомники Росії та України, вийшли з однієї системи – могутнього у свій час Міністерства середнього машинобудування. Тому все, що відбувалося за роки становлення військового та мирного атомів, ми ділили нарівно. Минуло багато років. Але ті події залишаються для нас трагічними і близькими. Наші країни винесли уроки з Чорнобилю. Нині існують технологічні рішення, які не дозволять повторити щось подібне: тепер, якщо навіть люди не зможуть, то спрацює техніка».

У своєму виступі О.Іванов також зупинився на спільних планах Росії та України щодо розвитку ядерної енергетики: «У минулому році був проведений конкурс на обрання технології та учасника з будівництва заводу ядерного палива в Україні. Його виграла корпорація «ТВЕЛ». Кілька днів тому, 2 грудня, було створено спільне підприємство. Ми не сумніваємося, що не пройде й трьох-чотирьох років, а строк вже встановлений – до вересня 2015 року, і завод працюватиме. Паливо буде виготовлятися з українського урану, того урану, що видобувається тут. Отже, будівництво заводу означає, що Україна і Росія мають спільні плани на майбутнє».

902 прізвища ліквідаторів викарбувані на стелах

Як розповів заступник голови міської організації «Союз Чорнобиль України» Василь Тарасенко, загальна вартість виконаних робіт щодо розширення пам’ятного знаку «Жовтоводцям за проявлені мужність і героїзм при виконанні завдань Батьківщини» склала близько 104 тис.грн. Допомагала у здійсненні давнього задуму уся громадськість м.Жовті Води. До благородного пориву жовтоводських чорнобильців приєдналися підприємства різних форм власності та пересічні мешканці міста. Кошти на розширення пам’ятного знаку збиралися і через благодійні скриньки, встановлені у громадських місцях.

Найбільший вклад зробили: 50 тис.грн (найбільше) надала російська сторона в особі держкорпорації «Росатом», 13 тис.грн – ДП «СхідГЗК», на суму близько 12 тис.грн безкоштовно виконали монтажні роботи та благоустрій пам’ятних стел співробітники СПД Тарасенка В.В., 5 тис. грн – ПРАТ «Дніпрообленерго» (депутат облради О.Фоменко).

Окрім того, була видана «Книга пам’яті», тираж якої 250 екземплярів на загальну вартість близько 25,5 тис.грн. Примірники книги за обов’язковою розсилкою потраплять до Президента України, Кабміну, Верховної Ради України, Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення, а також до найвідоміших бібліотек країни у Києві, Львові, Одесі, Харкові. Окрім того, примірники книги отримають усі бібліотеки та навчальні заклади нашого міста, міський музей ім.Ю.Пригожина, редакція газети «Жовтоводські вісті».

У книзі опубліковані загальні відомості про аварію, що сталася на Чорнобильській АЕС, накази Міністерства середнього машинобудування про направлення жовтоводців на ліквідацію наслідків аварії, спогади про перебування у Чорнобилі, фотографії, повний список ліквідаторів, котрі були направлені саме з Жовтих Вод. Також на сторінках книги висвітлюється діяльність міської організації «Союз Чорнобиль України».

В.Тарасенко повідомив, що, на жаль, незважаючи на вже надану допомогу, розширення пам’ятного знаку та видання книги не вдалося повністю оплатити – залишається борг у сумі 37 тис.797 грн. Під час проведення мітингу голова міської організації Леонід Ляліков звернувся до громадськості з проханням відгукнутися і надати за можливістю матеріальну допомогу на те, щоб завершити цю благородну справу.

А на пам’ятних дошках, що встановлені праворуч знаку, вписані 902 прізвища жовтоводців, котрі були направлені на ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з м.Жовті Води. Нині живих ліквідаторів – 420.

Людмила НОВШЕВСЬКА, ІА "Имеется мнение", фото: Дмитро Чорний

/2011/12/19/den-likvidatora-vklonimosya-i-mertvim-i-zhivim/

Подпишитесь на наши социальные сети Telegram, Facebook, Instagram

Опубликовал(а)А. Баженова
Главный редактор сайта "Имеется Мнение".
Предыдущая запись
Письмо в редакцию: несколько слов об отношении работников приёмного покоя к своей работе
Следующая запись
20 грудня – День утворення Пенсійного фонду України
Добавить комментарий
Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *